perjantai 15. huhtikuuta 2016

Nuorten parlamentti kielsi tupakanmyynnin

”Koulutuksesta leikataan. Sitä ei uudisteta, vaan siitä leikataan. Koska nuorilla ei ole äänioikeutta, eivät he saa vaikuttaa koulutussäästöistä käytävään keskusteluun”. Muun muassa tällainen puheenvuoro synnytti keskustelua Nuorten parlamentin täysistunnossa.

Täysistunnossa esitettiin mielenkiintoisia pointteja. Paikalla olevat nuoret esittivät teräviä kysymyksiä, joihin paikalla olevat ministerit yrittivät vastailla. Tärkeimmiksi puheenaiheiksi nousivat Suomen maahanmuuttopolitiikka sekä koulutussäästöt.

Kuva: Jonna Oskarsson

Aapo Kallama nosti kysymyksessään esille tupakanmyynnin kieltämisen. Puhemies Lohela piti aiheesta äänestyksen. Äänin 127-61 Nuorten parlamentti kielsi tupakanmyynnin Suomessa.

Iida Kontio ehdotti, että koulujen kesälomat alkaisivat viikkoa ennen juhannusta ja loppuisivat elo-syyskuun vaihteessa. Ministeri Grahn-Laasonen kertoi olevansa valmis jatkamaan keskustelua koulujen kesälomien siirtämisestä. Myös tästä äänestettiin. Äänet olivat hieman tasaisemmat tällä kertaa: 110-73. Tunnin sisällä Nuorten parlamentti oli kieltänyt tupakanmyynnin ja nyt siirtänyt koulujen kesälomia. Harmi vaan, että päätökset eivät oikeasti vaikuta Suomen lainsäädäntöön.

Kuva: Jonna Oskarsson

Rasmus Rajakallio esitti kysymyksen tasa-arvoisesta asevelvollisuuslaista. Juha Rehula totesi kysymykseen, että: ”Ei ole tapahtumassa muutosta, jossa asevelvollisuus tulisi tasa-arvoiseksi”. Puolustusministeri Niinistö kehotti kaikkia Suomen miehiä olemaan ylpeitä asevelvollisuudestaan.

Nuorten parlamentin täysistunnossa nuoret saivat jakaa ajatuksiaan poliitikoille. Toivottavasti sillä on jotain vaikutusta eduskunnan toimintaan tulevaisuudessa. Olisi erittäin virkistävää, jos politiikassa tehtäisiin edes joskus näinkin nopeita päätöksiä.

Kuva: Aleksei Myller

Nuorten parlamentin tunnelmiin voi palata sosiaalisessa mediassa hashtageillä #np2016 ja #eduskunta sekä Nuorten Ääni –toimituksen ja eduskunnan Twitter-tileillä. Pakolaisaiheesta tulee juttu huomisen Helsingin Sanomiin. 

Toimittaja: Akseli Nurminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kansanedustajatapaamisia ja ministerikyselytunteja

Nuorten parlamentin toiminta on järjestetty erilaisia etätapahtumia. Tapahtumissa on keskusteltu eri teemoista kansanedustajien ja nuorten v...