perjantai 15. huhtikuuta 2016

Yhteiskunnan muutokset näkyvät Nuorten parlamentissa

Nuorten parlamentti on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1998. Nuorten Ääni –toimitus on ollut mukana jo vuodesta 2010. Koska nuorten parlamentti on paikka, jossa nuorille tärkeät asiat tulevat esiin ja niistä pystyy kysymään kansanedustajilta, toimituksen oli luontevaa tulla mukaan. Itse olin mukana vuonna 2014 ja uudelleen tänä vuonna.

2014

2016


No miten viime kerta ja tämä vuosi eroavat toisistaan? Tehdään pieni analyysi muistojen perusteella. Vuonna 2014 Nuorten parlamentti järjestettiin varsinaisessa Eduskuntatalossa, tänä vuonna väistötiloissa Pikkuparlamentissa ja Sibelius-Akatemiassa. Kirjoitan tätä tekstiä modernissa puisessa laatikossa, jossa lattia, seinät ja katto on tehty saarnesta, missä viime kerralla vanhassa jykevässä kokoushuoneessa. Sama vanha-uusi kaava näkyy muuallakin. Viimeksi vanha, nyt uusi: hallitus, rakennus ja toimituksen kokoonpano. Perussuomalaiset oli vuonna 2014 oppositiopuolue ja nyt - jumalauta! Vain kokoomus välttyi suurilta muutoksilta, siinähän on vakaa puolue - joka vaihtoi pääministerin kesken kauden. Ai niin, se some. Silläkin on nyyt suurempi merkitys kuin ennen, kun toimitus ja eduskunta itsekkin käyttää kaikkia mahdollisia kanavia Facebookista Periscpopeen #np2016.

Mitä muuta? Teemat ja painopisteet ovat eri: tänä vuonna dominoivina teemoina ovat pakolaisuus, ympäristö ja hallituksen leikkaukset. Viime kerralla oli paljon kysymyksiä liittyen valtion velkaantumiseen ja koulutukseen. Suurin ero on kuitenkin tämä: Viime kerralla meillä oli keksejä ja Zysse (Ben Zyskowicz) tuli ja söi ne, mutta tänä vuonna ei ole keksejä ja Zysseäkään ei näkynyt, vaikka hän olikin paikalla, hmm…

Yhdistävänä tekijänä molempien kertojen välillä on kuitenkin se, että molemmista jäi hyvä fiilis. Näkee, että nuoret ympäri Suomen ovat aktiivisia ja kiinnostuneita politiikasta, poliitikot ovat valmiina kuulemaan nuoria ja päivä oli tosi kiireinen loppujen lopuksi. Annan nyt soihdun seuraavalle nuorelle, sillä vuonna 2018 en ole enää mukana.

Toimittaja: Aleksei Myller

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kansanedustajatapaamisia ja ministerikyselytunteja

Nuorten parlamentin toiminta on järjestetty erilaisia etätapahtumia. Tapahtumissa on keskusteltu eri teemoista kansanedustajien ja nuorten v...