perjantai 21. helmikuuta 2020

Uusia tuulia Nuorten parlamentissa 2020
Vaikka sanotaan että vanhassa vara parempi, niin vakiintunuttakin toimintaa kehitetään jatkuvasti. Aina on mukana uusia opettajia ja oppilaat ovat joka kierroksella uudet. Tänä keväänä eduskuntaan kokoontuu oppilaita 160 koulusta eri puolilta Suomea ja yksi suomalainen peruskoulu Espanjasta. 

Ehdottomasti laajin muutos on se, että istuntopäivänä mukana olevat valiokunnat käsittelevät samaa teemaa. Ilmastonmuutos-aiheiseen työskentelyyn on julkaistu materiaalia, osa valiokunnista on kutsunut mukaan asiantuntijoita ja poiminut sopivaa ennakkomateriaalia nuorille Päivän aikana mukana on virkamies ympäristöministeriöstä keskustelemassa nuorten kanssa teemasta.

Tällä kierroksella olemme kokeilleet yhdessä turkulaisen Vasaramäen koulun kanssa neljän kerhokerran kokonaisuutta, jossa pohditaan kysymyksiä, mietitään koko koulun mukaan saamista toimintaan ja varustetaan toimittajaoppilas raportoimaan istunnosta, kirjoittamaan juttuja lehtiin ja verkkoon. Olemme tehneet mukavaa yhteistyötä Yle Uutisluokan kanssa ja istuntopäivänä mukana on toimittajaoppilaita maakunnista sparraamassa aito toimittaja. Kuvausvinkkejä toimittajaoppilaat saavat kuvaajalta. Nappaa kiinni ainutlaatuisesta tilaisuudesta!

Mehevä uusi juttu on se, että Nuorten parlamentin alla valtaamme Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuorten netin yhteiskunnallisilla teemoilla. Mitä kaikkea tästä seuraakaan, on vielä arvoitus.

Merkittävä demokratiakasvatukseen liittyvä parannus on se, että istunnon aikana äänestettävät kysymykset äänestysasetelmineen toimitetaan osallistuville kouluille etukäteen. Uskomme, että kouluissa löytyy tilaa oppilaiden keskusteluun näistä aiheista ja oppilasedustajat saavat oman kantansa rakentamiseen tukea muilta. Näinhän eduskuntakin toimii, asioita valmistellaan, niistä keskustellaan ja vasta tämän jälkeen muodostetaan kanta.

Helsinkiin yöksi tuleville oppilaille olemme järjestämässä mahdollisuutta tutustua toisiinsa jo edellisenä iltana. Näin oppilailla on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja tutustua hieman paremmin toisiinsa. Nuorten parlamentin etkot toteutetaan yhdessä Päivälehden museon kanssa. 

Päivästä raportoi entiseen tapaan Nuorten ääni toimituksen nuoret. Nämäkin nuoret päättävät itse aiheet, näkökulmat ja haastateltavat. Päteviä juttuja on saatu lukea eri medioista ja kolumneista tämän blogin lisäksi.

Ihan vielä ei kannata istuutua vastaanottimien ääreen ja viritellä ne Ylen taajuuksille, mutta kalenteriin kannattaa laittaa muistutus perjantaille 27.2.2020 klo 12. Silloin pääset seuraamaan suullista kyselytuntia suorana lähetyksenä. 


Teksti
Tiina Karhuvirta

Kirjoittaja työskentelee Kehittämiskeskus Opinkirjossa erityisasiantuntijana osallisuus- ja demokratiakasvatuksen aihealueissa

Kuva
Koulupojat valmistelevat haastattelun tekemistä eduskunnan kahvilassa nauhurin kanssa.
Kuvaaja: Pietarinen Lauri. Helsingin kaupunginmuseo. (CC BY 4.0) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Nuorten parlamentti 25.3.2022   Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. ...