perjantai 3. syyskuuta 2021

Kansanedustajatapaamisia ja ministerikyselytunteja


Nuorten parlamentin toiminta on järjestetty erilaisia etätapahtumia. Tapahtumissa on keskusteltu eri teemoista kansanedustajien ja nuorten välillä. 

Pirkanmaan alueen nuoret ja kansanedustajat kävivät Erätauko-dialogia nuorten tulevaisuudesta syksyllä 2020. Koronapandemia oli sulkenut keväällä koulut ja oppilaat olivat etäopiskelleet pitkään. Harrastukset olivat suljettuina eikä ulkonakaan oleilua ryhmissä katsottu suopein silmin. Nuoret olivat todella huolissaan siitä, miten opinnot sujuvat ja miten ylipäätään Suomi selviää pandemiasta ja sen aiheuttamasta taloudellisen tilanteen heikkenemisestä.  

Juuri ilmestyneen (2.9.2021)  Ylen uutisen mukaan nuorten usko tulevaisuuteen on heikentynyt eikä nuoret edes uskalla unelmoida tulevaisuudesta.  Vaikuttaa siis siltä, että dialogeja päättäjien ja nuorten välillä olisi syytä jatkaa, jotta molemminpuolinen ymmärrys lisääntyy.

Viime syksynä toteutimme kaikkien eduskuntaryhmien kanssa kansanedustajakeskusteluja. Nämä keskustelut tapahtuivat kouluajan ulkopuolella ja niihin saattoikin osallistua hyvin eri ikäisiä nuoria. Keskustelun teemat liikkuivat tulevan hallituspohjan pohdinnasta ilmastokriisiin. Leppoisat etäkeskustelut mahdollistivat osallistuneille kansanedustajille normaalia paneelikeskustelua laajemmat puheenvuorot. Näin päästiin jo syvällisiin pohdintoihin siitä, mitä vaikuttaminen on merkinnyt juuri hänelle. Kansanedustajat pääsivät myös perustelemaan kantojaan useasta eri näkökulmasta. Kuulijalle välittyi ajatus siitä, että yhteiskunnalliset asiat eivät välttämättä ole yksinkertaisia vaan asioihin on paneuduttava perusteellisesti, kuunneltava asiantuntijoita ja kommunikoiva kansalaisten kanssa. 

Tänä keväänä järjestimme ministerikyselytunteja. Lue kyselytuntien juontajakaksikon mietteitä tapahtumasta. 

Nuorten parlamentin istunnon 25.3.2022 järjestelyt ovat käynnistyneet. Ilmoittaudu mukaan. 


Teksti: Tiina Karhuvirta, erityisasiantuntija, Kehittämiskeskus Opinkirjo

Kuva: Hugo Hercer Pixabaystä Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Nuorten parlamentti 25.3.2022   Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. ...