perjantai 12. huhtikuuta 2024

Mitä Nuorten Parlamentin täysistunnon harjoituksissa tapahtuu?

Nuorten parlamentin täysistunnon harjoitus alkaa, kun puhemiehen paikalla istuva istuntoasiainneuvos Antti Linna esittelee itsensä ja paikalla olevat muut virkamiehet, kuten notaarin ja sihteerin. Tämän jälkeen hän alkaa esitellä yleisiä käytäntöjä. 


Yksi puheenvuoro kestää minuutin ajan ja sen saa, kun puhemies sen antaa. Omalla puheenvuorolla kysymys esitetään seisten. Tällöin muita kuuluu teititellä ja kutsua sukunimellä sekä nimikkeellä. Mikrofonin saa päälle painamalla nappia näytöllä, ja sitä pitää painaa muutaman sekunnin ajan. Oppilasedustajille on jaettu päiväjärjestys ja paperi, jossa on heidän itse kirjoittamat kysymykset. Nämä paperit jäävät oppilaille muistoksi ainutlaatuisesta päivästä.

Istuntoasiainneuvos Antti Linna esittelee täysistunnon käytänteitä. (Kuva: Hanna Hiltunen)

Oppilasedustajat istuvat kansanedustajien paikoilla. (Kuva: Hanna Hiltunen)

Selostusten jälkeen oppilasedustajat harjoittelevat nimenhuudon, äänestämisen ja puheenvuoron. Nimenhuudossa pitää painaa nappia pöydällä, jonka jälkeen näytöllä syttyvät valot paikallaolijoiden kohdalla. Linna valitsee harjoituksissa muutaman oppilaan testaamaan mikrofonia. 


Viimeisenä Linna ohjeistaa äänestyksen. Äänestäessä painetaan nappia, jonka vieressä lukee joko jaa, ei tai tyhjä, tietysti omasta mielipiteestä riippuen. Äänestystä harjoitellessa kysytään edustajien kesätyöpaikoista. Näytöltä näkyy, että oppilasedustajista sadallakahdellakymmenellä on tiedossa kesätyöpaikka. 


Aino Näppinen, Edit Hustad, Eino Koskenranta

Nuorten Ääni -toimitus


Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimintaa. Toimituksessa 13–19-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään lehti- ja tv-juttuja Suomen suurimpiin medioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja MTV:lle. Toimituksen tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti ko...