perjantai 12. huhtikuuta 2024

Kansanedustaja Olga Oinas-Panuma kertoi nuorten vaikuttamismahdollisuuksista Nuorten parlamentin Opettajien tilaisuudessa

Eduskunta järjesti Nuorten parlamenttiin osallistuneiden oppilaiden opettajille tilaisuuden, jossa keskustan kansanedustaja Olga Oinas-Panuma piti puheenvuoron nuorten vaikuttamismahdollisuuksista. 


Oinas-Panuman mukaan perheellä on iso rooli lasten aktivoitumisen kannalta. Hänen oma perheensä antoi Oinas-Panuman vapaasti kokeilla uusia asioita halutessaan. Oinas-Panuma lähti lastenvaltuustoon toimintaan 10-vuotiaana, toimi oppilaskunnan hallituksessa ja pääsi Pudasjärven nuorisovaltuustoon yläasteikäisenä. Kouluissa pitäisi Oinas-Panuman mukaan keskustella enemmän päivänpoliittisista aiheista. 


Kun Oinas-Panuma oli mukana Keskustanuorissa tekemässä aloitetta maksuttomasta toisesta asteesta, hän sai kokemuksen siitä, että asioihin voi oikeasti vaikuttaa. Aloite otettiin myöhemmin mukaan Marinin hallitusohjelmaan.


Oinas-Panuman mukaan on huolestuttavaa, että nuorten vaikuttamispaikoilla suuri osa on hyvätuloisista taustoista. Kansanedustajan mukaan huonommin tienaavista taustoista tulevat eivät välttämättä tiedä, kuinka ympäröivään yhteiskuntaan voi vaikuttaa. 


Kansanedustaja siis toivoisi, että useampi matalan koulutustason omaava ihminen osallistuisi vaikuttamiseen. Hän kertoo suorastaan hihkuvansa aina, kun Keskustanuoriin liittyy vain ammattikoulututkinnon suorittanut henkilö. 


Väinö Rajamaa

Nuorten Ääni -toimitus


Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimintaa. Toimituksessa 13–19-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään lehti- ja tv-juttuja Suomen suurimpiin medioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja MTV:lle. Toimituksen tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti ko...