perjantai 12. huhtikuuta 2024

Nuorten parlamentin sivistysvaliokunnassa keskusteltiin PISA-tuloksista ja tekoälyn väärinkäytöstä

Nuorten parlamentissa pidettiin sivistysvaliokunnan kokous. Eri puolilta Suomea saapuneet oppilasedustajat tulivat keskustelemaan huolistaan peruskouluun liittyen. Puheenjohtajana toimi Tuula Haatainen (sdp.). Paikalla olivat myös kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie sekä koulutuksen, arvioinnin ja oppimisen tutkimuskeskuksen REALin johtaja ja professori Mari-Pauliina Vainikainen. 


Valiokunnan kokouksen aloitti Mari-Pauliina Vainikaisen esitys: Tutkittua tietoa perusopetuksen oppilaiden oppimistuloksista ja koulun merkityksestä oppimisen edistäjänä. Esityksen aiheita olivat mm. PISA-tutkimustulosten merkittävä lasku vuoden 2006 jälkeen ja oppilaiden koulunkäyntiä kohtaan haitallisten asenteiden lisääntyminen. Esityksessä kerrottiin myös kotimaisten koulujen välisistä eroista. 


Esityksen jälkeen oppilasedustajat saivat mahdollisuuden ottaa kantaa aiheeseen liittyen. Monet nuorista nostivat ongelmiksi mm. kiusaamisen ja rasistisen puheen vähemmistöjä kohtaan, puhelimen käytön lisääntymisen, tekoälyn väärinkäytön koulutöissä, tukitoimien rajallisuuden ja puutteen kouluissa sekä oppimateriaalien muuttumisen digitaaliseksi. 



Liia Hokkanen

Nuorten Ääni -toimitus


Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimintaa. Toimituksessa 13–19-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään lehti- ja tv-juttuja Suomen suurimpiin medioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja MTV:lle. Toimituksen tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti ko...