perjantai 12. huhtikuuta 2024

Näin Nuorten parlamentti äänesti täysistunnossa

Nuorten parlamentti äänesti oppilaiden itseohjautuvuudesta. (Kuva: Havu Kupila)


Nuorten parlamentin täysistunnossa oppilasedustajat saivat kysyä ministereiltä kysymyksiä. Edustajat pääsivät myös äänestämään muutamasta asiasta ja kaikki olivat paikalla. 


Sähkötupakasta kysyi oppilasedustaja Kalle Jeffery Tampereelta. Hän esitti huolta sähkötupakan helposta saatavuudesta ja sen luomista ongelmista kouluissa. Myös sen yleisistä terveysuhista keskusteltiin. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen vastasi kysymykseen. 


Puhemies Halla-aho määräsi Nuorten parlamentin äänestämään sähkötupakan laillisuudesta alle 18-vuotiailta. Parlamentin mielestä sähkötupakan nykyistä lainsäädäntöä ei pitäisi säilyttää ja parlamentti päättikin kieltää sähkötupakoinnin äänin 28-169. Kaksi edustajista äänesti tyhjää. 


Edustaja Silvia Marjanen Lahdesta esitti kysymyksen liittyen itseohjautuvaan opiskeluun, johon on keskitytty opetussuunnitelmassa. Oppilaan itseohjautuminen tarkoittaa sitä, että oppilas itse ohjaa omaa opiskeluaan ilman ulkopuolista tukea. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vastasi ja parlamentti päätyi myös äänestämään aiheesta. Oppilaat ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen eli itseohjautumisen määrää ei tarvitse kasvattaa. 139 edustajaa äänesti määrän kasvatusta vastaan ja 57 kasvatuksen puolesta. Kolme äänesti tyhjää.


Mikkelistä tuleva Kaisa Kujala esitti kysymyksen pikamuodin yleisyydestä, saatavuudesta ja ympäristöhaitoista. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen totesi, että Suomen on rajattava pikamuodin käyttöä EU tasolla. Lisäksi tällä hetkellä pohditaan, pystytäänkö ongelmiin puuttumaan asettamalla sääntöjä. Puhemies Halla-aho määräsi äänestyksen EU-rajoituksista, jossa nuorista 182 äänesti EU-rajoitusten puolesta ja 15 vastaan. Kaksi äänesti tyhjää.


Nuorten parlamentti äänestää videolla pikamuodin EU-rajoituksista. (Video: Olli Malankin)



Aino Näppinen, Eino Koskenranta

Nuorten Ääni -toimitus


Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimintaa. Toimituksessa 13–19-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään lehti- ja tv-juttuja Suomen suurimpiin medioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja MTV:lle. Toimituksen tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti ko...