perjantai 12. huhtikuuta 2024

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti koulutus, Suomen turvallisuus ja talous.

Oppilasedustajia äänestämässä. (Kuva: Hanna Hiltunen)


Jos peruskoulun päättävät oppilaat saisivat päättää, sähkötupakointi kiellettäisiin Suomessa. Kiellon puolesta äänesti Nuorten parlamentti eduskunnassa äänin 169–28. Tyhjiä vastauksia oli 2.

 

Keskustelun aloitti Kalle Jeffery Hatanpään koulusta.

 

—   Kouluissa nuorten sähkötupakan eli niin sanotun vapen käyttö ja tupakointivälineiden kauppa aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Voisiko sähkötupakan kaupan kieltää lailla, Jeffery kysyi.

 

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi kertomalla hallituksen olevan tietoinen sähkötupakoiden leviämisestä kouluissa.

 

—   Hallitus tuo ensi viikolla valtioneuvoston yleisistuntoon esityksen, joka kieltää vapen eli nikotiinittomien sähkötupakoiden hallussapidon alle 18-vuotialita. Tämä antaa kouluille työkaluja takavarikoida ja puuttua tähän kouluissa kiertävään ongelmaan, Grahn-Laasonen jatkoi.

 

Nuoret esittivät hallituksen ministereille heitä askarruttavia, tiukkoja kysymyksiä

 

Sähkötupakoinnin lisäksi parlamentissa keskusteltiin muun muassa heikoista oppimistuloksista, Venäjän uhasta ja Suomen kasvavasta velasta. Paikalle pääsi myös pääministeri Petteri Orpo (kok.), jolta kysyttiin, mikä on Suomen suurin huolenaihe.

 

—   Meillä on isoja globaaleja huolia, kuten ilmastonmuutos tai sodat. Silti suurin huoli on velkaantuminen, Orpo vastasi.

 

Nuorten parlamentin tavoitteena on muun muassa tukea nuorten osallistumista ja edistää heidän kiinnostustansa yhteiskunnalliseen toimintaan. Edellisen kerran se pidettiin 2018. Tauko johtui koronasta. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna 350 nuorta ympäri Suomea. Nuorten parlamentti järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998.



Henni Rantamäki
Nuorten Ääni -toimitus

Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimintaa. Toimituksessa 13–19-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään lehti- ja tv-juttuja Suomen suurimpiin medioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja MTV:lle. Toimituksen tavoitteena on saada nuorten ääni kuuluviin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti ko...