maanantai 13. tammikuuta 2014

Mihin Otalammen koulun parlamenttikerho tarvitsee vaalenpunaista kartonkia ja koristesaksia?


Otalammen koulun parlamenttikerholla on takanaan työntäyteinen puolivuotinen, mutta nyt yhteinen tavoite alkaa jo häämöttää.

29. tammikuuta koululle saapuvat aamulla kansanedustajat Paula Lehtomäki, Arja Juvonen, Jani Toivola ja Mikael Jungner. Miten tähän on tultu?  

Yhteiskuntaoppia koko yläasteelle opettava ja parlamenttikerhon toimintaa ohjaava opettaja esitteli Kansanedustajat kouluissa -teemaviikon kerholle ensimmäisen kerran syyskuussa perinteisessä maanantaiaamun kokoontumisessa. Eikö olisi hienoa, jos meidänkin koululle saataisiin järjestymään jotain tällaista?  

Päätös syntyi vajaassa kymmenessä minuutissa. Kutsuja alettiin suunnittelemaan välittömästi ja tarvikelistaa raapustettiin milloin minkäkin vihkon keskiaukeamalle. Vaaleanpunaista kartonkia, check, koristesakset, check. Paula Lehtomäki kehui, että kutsu on yksi hienoimmista, joita hän on uransa aikana nähnyt. 

Koulumme parlamenttikerhon koostumus on vaihdellut jopa tämän lukuvuoden aikana. Kaikki yläkoululaiset ovat tervetulleita mukaan ja moni käykin katselemassa meininkiä silloin tällöin. Kansanedustajien paneelikeskustelua vakiintui ajamaan eteenpäin kuusipäinen yhdeksäsluokkalaisista koostuva tyttöjoukko.  
 
 
 

Kuvassa vasemmalta oikealle Inka Kivelä, Julia Silfverhuth, Kia Lindqvist, Juulia Salminen, Sani Raunio ja Katri Tanskanen.
 
Kutsuvieraslistaa mietittiin kauan ja hartaasti. Kutsuja lähetettiin lopulta kymmenkunta. Kriteerit olivat melko helposti täytettävät; mistään puolueesta ei kutsuttaisi enempää kuin yksi kansanedustaja ja hänen tulisi olla valittu eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.  

Lähetimme kutsut niin kirjallisena kuin sähköisessäkin muodossa lokakuun aikana. Vastauksia alkoi saapua jo seuraavan koulutunnin aikana sähköpostien lähettämisen jälkeen.

Moni joutui perumaan työmatkan tai muun tilaisuuden takia, mutta myöntävien vastausten saapumisen jälkeen riemulla ei ollut rajoja.  

Lähes kaikki työ tehtiin kouluaikana välitunneilla. Poissaoloja oppitunneilta ei juuri kertynyt yhteiskuntaoppia lukuun ottamatta.

Tulonsa varmistanut nelikko oli selvillä jo hyvissä ajoin ennen joululomaa.  

Projekti on ollut koko ajan ennen kaikkea oppilaiden oma. Kutsuissa on mainittu aina ensimmäisenä parlamenttikerhon puheenjohtajan nimi ja yhteystiedot. Vastaava opettaja on ollut kirjaimellisesti vastaava.

Mikään kysymys ei ole jäänyt vastaamatta ja tarvittaessa ohjausta ja tukea on aina ollut saatavilla.  

Tällä hetkellä työn alla on kysymyslaatikko, johon kuka tahansa yläkouluikäinen voi jättää kysymyksensä kansanedustajille, joihin toivoisi kuulevansa vastauksen paneelikeskustelussa.


Kuvassa Kia ja Juulia askartelevat kysymyslaatikkoa
 
Parlamenttikerho käy kysymykset läpi ja valitsee niistä mielenkiintoisimmat. Innokkaimmat laskevat jo päiviä h-hetkeen.

Tapahtuman tunnelmia tullaan päivittelemään tähän blogiin jälkeenpäin.
 

Katri Tanskanen
Otalammen koulun parlamenttikerhon mediavastaava                                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti