perjantai 1. huhtikuuta 2022


 Ilmaristen koulusta osallistuttiin Nuorten parlamenttiin


Kuvassa vasemmalta Emma Kraama, Hertta Vehviläinen, Linnea Ollila ja Emilia Sipilä. 


Kautta aikain ensimmäistä kertaa Ilmaristen koulusta osallistuttiin kahden vuoden välein järjestettävään Nuorten parlamenttiin. Nuorten parlamentti järjestettiin etätapahtumana 25.3.2022. Ilmaristen koulusta oppilasedustajana toimi Hertta Vehviläinen, ja hänen rinnallansa tiimissä toimi Linnea Ollila ja Emma Kraama. Toimittajaoppilaana toimi Emilia Sipilä.
  
Päivämme alkoi päivänavauksella, jota emme päässeet näkemään teknisten ongelmien takia. Kello yhdeksän oli toimittajaoppilaiden media-akatemia, jossa kerrottiin toimittajan työstä. Kello kymmenen alkoi oppilasedustajien valiokuntatyöskentely. Valiokunnat oli valittu ennen parlamenttipäivää, ja Hertta Vehviläinen oli valinnut lakivaliokunnan. “Valiokunnassa keskusteltiin koulukiusaamisen kirjaamisesta rikoslakiin, sekä siitä, että lakiin lisättäisiin mahdollisuus erottaa oppilas koulusta loppupäiväksi, sekä seuraavaksi päiväksi”, Vehviläinen kertoo.  

Kello kymmenen oli ohjelmassa myös toimittajaoppilaiden lehdistötilaisuus, jossa pääsi esittämään kysymyksiä poliitikoille. Keskustelua herätti etenkin bensan hinnan nousuun vaikuttavat tekijät, Ukrainan sota, sekä sen ohella Suomen liittyminen Natoon. 

Päivän päätapahtuma eli suullinen kyselytunti alkoi kello kaksitoista. Siellä ministerit vastasivat oppilasedustajien lähettämiin videokysymyksiin, jotka oli äänestetty ennen parlamenttipäivää. Hertta Vehviläisen kysymys oli äänestetty vastattavaksi. “Miten tulevaisuuden suurin voimavara, eli nuoret saataisiin mahdollisimman nopeasti koronan ja etäkoulujaksojen jäljiltä takaisin normaaliuuteen?” kuului Vehviläisen kysymys. “Hallitus on antanut tukipaketteja kunnille, joilla olemme halunneet varmistaa, että näillä on lisäresursseja järjestää lisäopetusta, tarvittaessa erityisopetusta, sekä lisää resursseja nuorten mielenterveyden palveluille”,Li Andersson vastasi.  Andersson mainitsi myös järjestävänsä ministeri Kurvisen kanssa seminaarin nuorten hyvinvoinnista kevään aikana.  

“Päivä oli mielenkiintoinen ja ikimuistoinen, sekä oiva tilaisuus saada nuorten ääni ja huolet kuuluviin”,Vehviläinen kommentoi. Ollila ja Kraama myötäilivät.  

Teksti ja kuva: Emilia Sipilä, Nuorten parlamentti 2022, Ilmaristen koulu, toimittajaoppilas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Nuorten parlamentti 25.3.2022   Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. ...