keskiviikko 6. huhtikuuta 2022


 Nuorten parlamentti 25.3.2022 


Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. Normaalioloissa Nuorten parlamentti olisi järjestetty eduskuntatalolla, mutta edelleen jatkuvasta epidemiatilanteesta johtuen, päivä järjestettiin etänä.  

 

Peltolan koulusta oppilasedustajana toimi oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Inka Hietanen. Hietanen on ollut aiemminkin eduskunnan kanssa tekemisissä ja on kiinnostunut politiikasta. Tulevaisuudessa hän haluaa erityisesti edistää maailmamme ihmisoikeuksia ja eläinten & luonnon asemaa, oman eläinfarminsa johtamisen sivussa. Tällä kertaa hän osallistui EU-asioista päättävään Suureen valiokuntaan. Suuressa valiokunnassa keskusteltiin EU:n tulevaisuudesta. 

 

Parlamenttipäivä lähti käyntiin 8.45 aamulla, kun lukittauduimme kemian luokkaan kuuntelemaan Matti Vanhasen aamunavausta. Vanhanen puhui selkeästi ja juhlavasti avaten vuoden 2022 Nuorten parlamentti -päivän.  Ensimmäisenä oli nuorten journalistien tapahtuma ja Ylen studiolta annettiin niksejä ja vinkkejä, miten selvitä journalismin julmassa maailmassa.  

 

Suureen valiokuntaan osallistui  koulumme tuleva poliitikko Hietanen, jossa hän esitti tärkeän kansalaisten oikeuksiin liittyvän kysymyksen. Hietanen kysyi: kuinka vahva velvoite Euroopan unionin päätöksentekijöille on ottaa nämä tulevaisuuskonferenssissa esille tulleet kansalaisten ideat ja mielipiteet huomioon päätöksenteossa? Tulevaisuuskonferenssi  on siis konferenssi, jossa keskustellaan kaikkien Euroopan unionin jäsenmaiden ajatuksista ja ideoista. Ohjelmajohtaja Juha Jokela EU:sta vastasi: “Vaikka Euroopan unionin jäsenmaat ovat velvoitettuja kuuntelemaan kansaansa, erityisesti EU:n toimielimet (eli EU:n komissio, parlamentti ja neuvosto) ovat velvoitettuja ottamaan kansalaisten mielipiteet  huomioon.” Näin saamme laajemman alueen kansalaisten mielipiteet huomioon ja ääniä on myös enemmän, jolloin saadaan kattavampi tulos.  

 

Lehdistötilaisuus alkoi 10.00. Siellä toimittajaoppilaat saivat vapaan puheenvuoron, eli saivat kysyä mitä vain mieleen pälkähti. Tilaisuudessa oli vastaamassa kansanedustajat: Jouni Ovaska (keskustasta), Sari Essayah (kristillisdemokraateista), Kaisa Juuso (perussuomalaisista) ja Matti Semi (vasemmistoliitosta). Kysymyksiä oli niin Natosta, kuin edustajien henkilökohtaisista kokemuksista poliitikkona. Yritimme itsekin pysyä mukana kaikkien koulujen viisaiden kysymysten perässä, vaikka itsellemme ei juuri silloin tullut mitään mieleen. Koulumme toinen parlamentin toimittaja ja varaedustaja Ohtonen kommentoi vielä että jos jotain opimme niin sen että Semi on kansanedustaja.  

 

Varsinainen tilaisuus, eli täysistunto alkoi 12.00. Myös useammat luokat koulustamme katsoivat tätä samaa striimiä, ja odottivat intensiivisesti milloin oma edustajamme ilmestyy ruutuun. Striimissä oli eduskuntatalon istuntosali koko komeudessaan. Siellä puhemies istui korokkeellaan ja ministerit puhemiehen oikealla puolella vastaamassa koululaisia polttaviin kysymyksiin. Tätä tapahtumaa venytettiin tunnista jopa 15 minuuttia yli, jotta kaikki kysymykset saatiin käytyä läpi.  

 

“Kokonaisuudessaan päivä oli katsetta avartava, mutta etäyhteyksillä ei saanut ihan samaa elämystä”, kommentoi Inka Hietanen. 

 
 

Kirjoittaja ja haastattelija: Elli Lehmonen, Peltolan koulu, Vantaa  

Starring: Inka Hietanen, Peltolan koulu, Vantaa 

Sivustakommentoija: Laila Ohtonen, Peltolan koulu, Vantaa 

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Nuorten parlamentti 25.3.2022   Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. ...