keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

 

”Nuorten parlamentti oli rento ja opettavainen”


Perjantaina 25.3.2022 pidettiin Nuorten parlamentti -tapahtuma, johon osallistui jopa 13 000 oppilasta ympäri Suomen. Tänä vuonna tapahtuma oli etänä.

Tapahtumapäivä alkoi kansanedustaja- ja toimittajaoppilaiden yhteisellä aamunavauksella, jossa puhui eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. Sen jälkeen kansanedustaja -ja toimittajaoppilaat jakaantuivat omien tehtäviensä pariin.

Toimittajaoppilailla oli ensimmäisenä Ylen (Yleisradio) Media-Akatemia. Tilaisuudessa pääsi tutustumaan politiikan toimittajan työhön sekä perehdyttiin muun muassa, miten lähteä kirjoittamaan artikkelia, tai miten keksiä hyviä kysymyksiä haastattelua varten.

Akatemian jälkeen oli vuorossa lehdistötilaisuus. Siellä toimittajaoppilaat pääsivät haastattelemaan ensimmäisen kauden kansanedustajia. Lehdistötilaisuutta varten kysymykset oltiin mietitty etukäteen. Oma kysymykseni liittyi nuorten hyvinvointiin ja jaksamiseen: ”Kun nykyään puhutaan paljon nuorten hyvinvoinnista ja jaksamisesta, miten itse huolehditte hyvinvoinnistanne, mikä auttaa teitä jaksamaan? Ja olisiko teillä jotain vinkkejä meille?” Vinkiksi sain heiltä, että olisi hyvä noudattaa monipuolista ruokavaliota, tärkeää nukkua ja liikkua tarpeeksi.

Toimittajaoppilaiden ollessa lehdistötilaisuudessa, osallistuivat kansanedustajaoppilaat tulevaisuusvaliokuntatilaisuuteen. Tulevaisuusvaliokunnassa koulumme kansanedustajaoppilas Shyreen pääsi keskustelemaan ja pohtimaan tulevaisuutta kansanedustajien sekä muiden nuorten kanssa. Keskusteluissa puhuttiin paljon opiskelusta ja terveydestä. Esiin nousi myös se, kuinka uutiskanavat tuovat harvoin esille positiivissävytteisiä uutisia. Se saattaa vaikuttaa siihen, että nuorten toivo ja motivaatio esimerkiksi lukiota tai muuta opiskelua kohtaan katoaa, kun uutisoinnissa kuulee pelkkiä kamalia asioita. ”Nuoret eivät unelmoi yhtä paljon kuin ennen”, totesi Shyreen.

Akatemian jälkeen oli vuorossa lehdistötilaisuus. Siellä pääsi haastattelemaan ensimmäisen kauden kansanedustajia muiden nuorten kanssa. Lehdistötilaisuutta varten kysymykset oli mietitty etukäteen.

Tilaisuuksien jälkeen pääsimme lounaalle, jonka aikana juttelimme ja vaihdoimme ajatuksia Shyreenin kanssa. Lounaan jälkeen oli eduskunnan täysistunto, jossa kansanedustajat pääsivät vastaamaan nuorten esittämiin kysymyksiin nykypäivän polttavista aiheista. Esiin nousi esimerkiksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä toisen asteen opetus. ”Täysistunnossa käsiteltiin tärkeitä ja merkityksellisiä asioita, etenkin nuorten jaksaminen ja hyvinvointi. Me nuoret olemme tulevaisuus, joten on aika huolestuttavaa, jos jo nyt kaikki ovat näin uupuneita”, huomautti Shyreen.

Päivän päätti keskustelutuokio Helsingin vaalipiiriin kuuluvien kansanedustajien kanssa. Tilaisuudessa keskustelu oli vapaamuotoista, kansanedustajilta sai kysyä mistä aiheesta tahansa. Kysyimme Shyreenin kanssa, mitä mieltä he ovat matematiikan arvosanan painottamisesta haettaessa jatko-opintopaikkoja. Moni kannusti matikan opiskeluun. Toisaalta heitä mietitytti se, missä paikoissa sitä kannattaisi painottaa enemmän ja missä vähemmän.

Tapahtuman päätyttyä olimme innoissamme onnistuneen päivän vuoksi. ”Nuorten parlamentti oli rento ja opettavainen kokemus. Yllätyin, kuinka rentoja kaikki kansanedustajat oli!”, iloitsi Shyreen.

Teksti: Helmi Attila, Helsingin Uusi yhteiskoulu, toimittajaoppilas Nuorten parlamentti 2022

Kuvat: Lilli Paul

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Nuorten parlamentti 25.3.2022   Nuorten parlamentti on tapahtuma, jossa nuoret esittävät kysymyksiä kansanedustajille sekä ministereille. ...