perjantai 23. maaliskuuta 2018

Vehviläiselle nuorten kuuleminen maakunnissa on tärkeää

NÄT "Se on ihan selvä asia, että nuorten äänen pitää kuulua", kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi kysyessäni, miksi nuorten ääni on tärkeä saada kuuluviin tulevaisuuden maakunnissa. Hänen mielestään nuoria tulee kuulla, koska tulevilla maakuntavaltuutetuilla ei ole riittävän hyvää käsitystä nuorten tilanteesta.

Käytännössä katsoen nuoria kuullaan maakunnallisten nuorisovaltuustojen (manu) kautta, ja nämä kokoavat maakunnan kuntien nuorten äänen yhteen. Vehviläisen mukaan maakunnalliset nuorisovaltuustot itse päättävät omat painopisteensä, joihin ne haluavat keskittyä. Maakunnallisten nuorisovaltuustojen kanssa on kuitenkin joutunut varomaan, että maakuntahallinto ei ohjaa liikaa maakunnallista nuorisovaltuustoa, saaduista taloudellisista resursseista huolimatta.

"Manujen täytyy itse luoda oma toimintansa", Vehviläinen kertoo.

Miten aivan tavallinen nuori saa äänensä kuuluviin? Vehviläisen mukaan nuorten pitäisi osata tehdä aloitteita nuorisovaltuustoille edistettäväksi. Manujen pitää toimia viestinviejinä nuorten ja maakunnan välillä, sillä nuorisovaltuutetut tietävät aikuisia päättäjiä paremmin, mitä nuoret pitävät tärkeänä.
Vehviläinen ei osaa sanoa vielä, mitä maakunnallisissa nuorisovaltuustoissa on vielä parannettava, sillä tällä hetkellä on käynnissä vain muutamia pilotteja eikä maakunnallisia nuorisovaltuustoja ole virallistettu. Sen sijaan kuntapuolella hän tietää kyllä parannettavaa. Joissakin kunnissa nuorisovaltuuston edustajat pääsevät kunnanhallitukseen ja lautakuntiin, mutta monissa kunnissa suhtautuminen tällaisiin paikkoihin on kielteinen. Vehviläinen kuitenkin toivoo, että maakunnissa nuorisovaltuutettujen ja päättäjien välille saadaan hedelmällinen yhteistyö.

Antti Avoranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti