perjantai 23. maaliskuuta 2018

Nuoret esittivät fiksuja kysymyksiä kansanedustajille

NÄT Poliitikkojen non-stop -tilaisuudessa nuoret kysyivät teräviä kysymyksiä paikalla olevilta poliitikoilta. Paikalla oli kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Hanna Halmeenpää (vihr.), Sari Essayah (kd.) ja Ville Taivio (ps.)

Keskustelua käytiin laidasta laitaan koulutuksesta Yhdistyneisiin kansakuntiin

Ensimmäisenä kansanedustajat pääsivät vastaamaan, mikä on tällä hetkellä Suomen suurin uhka. Kaikki puolueet olivat asiasta samoilla linjoilla ja suurimmiksi uhkiksi nousi nuorten syrjäytyminen ja ilmastonmuutos. Nuorten syrjäytymisen pelätään maksavan valtiolle suuria summia. Nuoret eivät myöskään juuri koskaan ilmoita olevansa syrjätyneitä, joten heidän auttaminen on vaikeaa. Tästä ongelmaa kaikki edustajat ovat valmiita lähtemään parantamaa. Ilmastonmuutos nähdään kansallisena, mutta etenkin globaalina ongelmana. Taivio painotti, että suuret saastuttajat kuten kiina ja Yhdysvallat on saatava kuriin. Halmeenpää kuitenkin muistutti, että jos kaikki Suomalaiset sammuttaisivat valmiustilassa olevat laitteet yöksi, säästettäisiin siinä yhden ison voimalan verran sähköä vuosittain.

Ajankohtainen maksuton 2. aste-kansalaisaloite nousi keskeiseksi puheenaiheeksi. Yhtä mieltä oltiin siitä, että rahanpuute ei saisi olla este opiskelijoille. Kuitenkin hallituspuolueen edustaja Kaikkonen muistutti valtion velkaantumisesta ja sen haitallisesta vaikutuksesta nuorten tulevaisuuteen. Lindtman muistutti Kaikkosta, että aksuton 2.aste olisi investointi, joka maksaa itsensä hetkessä takaisin.

Nuorille tärkeä kysymys, eli äänestysikärajan laskeminen jakoi mielipiteitä. Esimerkiksi Essayah ja Lindtman pitivät ongelmallisena, että 16-vuotias saisi äänestää, mutta ei asettua ehdolle. Kaikkonen ja Taivio kuitenkin olivat sitä mieltä, että äänestysikärajaa pitäisi laskea ainakin kunnallisvaaleissa, koska kunnissa tehdään tärkeitä nuoria koskevia päätöksiä.

Keskustelua heräsi myös YK:sta ja Suomen asemasta maailmalla. Kaikki olivat samaa mieltä, että Suomella on hyvät suhteet muihun maahan. Myös Venäjän kanssa on hyvät keskusteluyhteydet, vaikka erimielisyydet on tuotu esille. YK nähdään hyvänä järjestönä, mutta se on kehittämisen tarpeessa. Etenkin YK:n turvallisuusneuvostoa pidetään vanhanaikaisena, sillä vanhat toisen maailmansodan voittajavaltiot voivat yksin estää päätöksiä. YK on myös ollut kykenemätön ratkaisemaan Syyrian kriisiä.

Keskustelu päättyi hyvissä tunnelmissa, ja nuoret ja poliitikot jäivät ottamaan selfieitä.

Eetu Vienonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti